Митове за сглобяемите дървени къщи от трупи

Дървени къщи

Има много митове и неразбирания за дървените къщи от трупи, известни още като лог къщи. Нека разгледаме някои от тях.

1. Не са енергийно ефективни – дървото е добър изолатор благодарение на въздушните кухини в клетъчната му структура. Ето сравнение на коефицента на топлопроводимост на дървото и други материали, използвани в строителството:

  • Циментова плоча – 1,92 W/m*2
  • Бетон (желязобетон) – 1,7 W/m*2
  • Камък – 1,4 W/m*2
  • Тухли плътни – 0,67 W/m*2
  • Бял бор, ела, мура (450 – 50 кг/куб.м, 15% влажност) – 0,15 W/m*2

Материали, чиито коефиент на топлопроводимост е по-малък от 0,25 W/m*2  се считат за топлоизолатори.

2. Скъпо строителство – Цената на този вид конструкции се определя предимно от вложените материали, вида на използваната дървесина, сложността и размерите на сградата. Винаги залагаме на качествени материали и предвид ръчната изработка, която правим, крайната цена на една лог къща не надвишава разходите,които бихте имали за качествено построен конвенционален дом.

3. Трудни за изпълнение и строителство – с опита, който сме натрупали през годините и екипа от професионалисти, който сме сформирали, строителството на сглобяеми къщи от трупи и ръчната изработка, не са предизвикателство или проблем за нас. Имаме на разположение архитект и постоянно съдействие от конструктор. При заявен интерес от страна на клиента подготвяме 3D модел на бъдешата сграда.

4. Налагат ограничения в дизайна – още един мит. Принципно няма значителни ограничения в дизайна и функционалното използване на сглобяеми сгради от цели трупи.  Ние винаги се съобразяваме с предписанията на архитекта или конструктора, но е важно да се знае, че строителството с дървени конструкции предлага разнообразие от стилове, комбиниране на техники и безкрайни възможности.

5. Не са екологични – този вид строителство е едно от най-екологичните. Дървото е естествен рециклируем материал, добър изолатор, който елиминира нуждата от допълнителни и вредни за здравето изолационни материали. В допълнение на това, нашите доставчици подбират само качествен материал, който е добит в разрешени високопланински райони с предвидена сеч. Това позволява на по-малките и млади дървета да израстнат.

6. Изискват голяма поддръжка – Дървената къща не изисква повече поддръжка от конвенционалната такава. При използване на лак за външни условия с UV защита, последвашо нанасяне на лак може да бъде след 8-10 години.

7. Силно запалими – При дървена конструкция с въздушно пространство между вътрешните и външните стени, огънят се разпростира много бързо както между стените, така и между етажите. При солидна конструкция с цели трупи както при лог къщите, няма подобни въздушни кухини, които да подпомагат разпространението на огъня и целия процес се забавя. В такава критична ситуация всяка минута е от значение. Като отидете на пикник и се опитвате да запалите огън, никога не започвате с големи дървета, а с малки и сухи клечки, нали?  Не можем да пропуснем и факта за предлаганите на пазара разнообразни противопожарни и огнезащитни лакове, с които  работим.

8. Тъмни и неосветени – Осветеността в интериора на всяка сграда зависи предимно от размера и ориентацията на прозорците; цвета на стените; лампите , полилеите или осветителните тела, които са монтирани; цвета на мебелите и декорациите като пердета , килими и допълнителни аксесоари. При изпозване на недостатъчно осветителни тела, няма как да получите осветеност вечер или през по-мрачни дни. Всяка стая в светли тонове на стените изглежда по-просторна и приятна  от такава в тъмни цветове. На фона на светлите стени винаги може да се откроят по-тъмни мебели и да внесат допълнително уют.

Сглобяемите къши от трупи, които сме изработили за наши клиенти са винаги уникални и отразяват техния стил и предпочитания.  В нашата галерия може да разгледате част от проектите, които сме реализирали.